Blog

vsechny-polohy-buddhy.jpg
14. 10. 2017  Symboly a ich význam – 1. diel Budha náramky

Symboly a ich význam – 1. diel Budha náramky

Budha, vlastným menom Siddhártha Gautama, je zakladateľom budhizmu. Je symbolom osvietenia, harmónie, hojnosti, šťastia a múdrosti.

Budha je titulom, ktorý v preklade znamená prebudený alebo osvietený.

 

Poznáte všetky polohy Budhu?

 

Sochy, sošky či obrazy Budhu majú vždy niečo spoločné, je na nich sediaci a usmievajúci sa Budha. Všimli ste si ale, že všetky nie sú rovnaké? Majú ruky a prsty v rôznej polohe. Každá má svoj význam, napríklad spojené ruky v úrovni brucha dlaňami nahor vyjadrujú rovnováhu. Ľavá ruka v úrovni brucha nahor dlaňou a pravá ruka na stehne smerujúca dlaňou dopredu symbolizuje odpustenie. Možno vidieť i ležiaceho Budhu s pravou rukou pod hlavou, ktorý vyjadruje najvyšší stupeň osvietenia.

 

O Budhovi

 

Budha sa mal narodiť v roku 864 alebo 863 pred naším letopočtom na území dnešného Nepálu ako princ kráľovského rodu Šákjov. Vo svojich 29 rokoch opustil svoju ženu a syna Rāhula. Jeho však nikdy neuvidel. V tej dobe mal počas výletov z kráľovského paláca stretnúť zvláštne postavy – mnícha, starca, chorého a mŕtveho. Tí ho priviedli na cestu poznania. Z prepychu a pohodlia sa vydal na cestu askézy i jogistickej meditácie. Dospel až do stavu, kedy sa rozhodol vytrvať na jednom mieste i za cenu smrti, dokiaľ nedosiahne osvietenie. Po dlhej ceste, boji s démonmi i bohyňou rozkoše sa stal Budhom.

 

Budha náramky

 

Práve pre symboliku prebudeného Budhu nosia ľudia náramky s jeho symbolom. Tvár Budhu je duchovný symbol mieru, pokoja, blaženosti, múdrosti, šťastia, vyrovnanosti, osvietenia a pozitívnej energie. Pomáha svojmu nositeľovi k vyrovnanosti a spojeniu so všetkým okolo nás. Zároveň prezentuje pozitívny postoj nositeľa, nebojácnosť a láskavosť. Zaobstarajte si tiež svoj náramok s budhom, máme pánske i dámske!